Језици:
  • Српска
  • English
  • Русский

Ultimate Texas Holdem

Ultimate Texas Hold’em je jednostavna i zabavna igra, smišljena sasvim nedavno. Kao osnova iste uzet je najpopularniji na svijetu teksaški poker koji svi igrači vole (Ultimate Texas Hold’em). Njegova osnovna odlika je ta da se igra vodi protiv kazina a ne između igrača.

Igra se igra standardnim špilom od 52 karte. Prije početka igre učesnici su dužni da stave ulog Ante i obavezni ulog BLIND, jednak ANTE ulogu. Dodatni bonusni ulog TRIPS se stavlja po želji igrača.

Nakon toga djelitelj dijeli po dvije neotkrivene karte svakome od učesnika u igri, uključujući i sebe. Po osnovu tih dviju karata igrači donose odluku o produženju igre: oni mogu postaviti ulog BET, jednak četiri uloga ANTE, ili reći "Check" (Ček). Odbacivati karte i napuštati igru nema smisla zato što igrač svejedno može produžiti igrati.

Nadalje, djelitelj otkriva tri opšte karte (FLOP). Ako su igrači prije toga već postavili ulog BET, onda oni nikakve radnje do okončanja igre ne preduzimaju. Oni koji su ranije rekli "Check" mogu postaviti ulog BET, sada već jednak dva uloga ANTE, ili ponovno propustiti igru i reći "Check".

Nadalje, djelitelj dodaje na tri karte flopa još dvije opšte karte. Igrači koji su rekli "Check" mogu postaviti ulog BET jednak jednom ulogu ANTE ili baciti karte.

Kada su svi igrači donijeli odluku u vezi sa nastavkom igre, djelitelj otkriva svoje dvije  karte  i  pravi  najvišu  petokaratnu  kombinaciju  od  sedam karata (dvije svoje + pet opštih). Minimalna igra djelitelja je par dvojki.

Ako je kombinacija igrača jača, onda se ANTE i BET isplaćuju 1:1. Ulog BLIND se isplaćuje od straight-a i više u skladu sa tablicama koeficijenata isplate, samo u slučaju ako je kombincija igrača jača od kombinacije djelitelja. Ako su karte igrača slabije od djeliteljevih – svi se ulozi gube. Ako su kombincije jednake, onda svi ulozi, izuzev TRIPS, ostaju na mjestu. Ako je kombinacija igrača jača od kombinacije djelitelja, ali slabija od straight-a. Ulog BLIND se ne isplaćuje i ne skida.

Ulog TRIPS je u igri kao obični poker bonus, neovisno o igri djelitelja (ili njegovog otsustva). Ako djelitelja nema u igri, ulog ANTE se skida i daje igraču, zatim se otkrivaju dvije karte igrača i vrši upoređivanje kombinacija ili jačih karata pri otsustvu igre kod igrača.

Tablica isplata na ulozima BLIND i TRIPS

 

Kombinacija karata

TRIPS

BLIND

Royal Flush 50:1 500:1
Straight Flush 40:1 50:1
Four of a kind 30:1 10:1
Full House 8:1 3:1
Flush 6:1 1.5:1
Straight 5:1 1:1
Three of a kind 3:1 -