Језици:
 • Српска
 • English
 • Русский

Black Jack

Black Jack – popularna, dinamična igra kartama u kojoj se pobjednik određuje po osnovu skupljene količine bodova. U igri se koristi 6 standardnih špilova po 52 karte. Ukupno 312 karata. 

Vrijednost karata u igri Black Jack:

 1. karta sa slikom (žandar, dama, kralj) – 10 bodova
 2. as – 1 ili 11 (uvijek u korist igrača)

ostale karte imaju vrijednost nominalu koji je na njima označen. Pri određivanju vrijednosti karata boja nema nikakav značaj.

Igru vodi diler /djelitelj/ na specijalnom stolu na kojem se nalazi sedam boksova za određivanje početnih uloga igrača. U igri može učestvovati od 1 do 7 osnovnih igrača. Minimalna količina igrajućih boksova za stolom – 2, maksimalna – 7.

Igra se vodi u okvirima određenih minimalnih i maksimalnih uloga na boksu. Infomacija o veličini uloga navedena je na specijalnim tablicama koje se nalaze na stolovima za igranje.

 

Suština igre

Svaki boks igra protiv karata dilera. Količina poena ne zavisi od količine na susjednim boksovima i sabira se po želji igrača. Neophodno je prikupiti takvu količinu poena koja bi bila veća od dilerove, a pri tom da ne prelazi 21 poen.

Ako igrač ima više od 21 poena – njegov je novac automatski proigran-izgubljen (neovisno od iznosa poena koje je prikupio diler).

Diler je dužan nakupiti na kartama do 16 poena zaključno. Ako je ukupan broj poena 17 ili više – diler je obavezan da se zaustavi

 

Tok igre

Igrač polaže uloge u boksove, birajući količinu po svojoj želji. Na svaki boks koji je u igri daju se po dvije karte, dileru – jedna.

Nakon toga, kada je diler odigrao sa svakim boksom, on vrši zbrajanje svojih karata. Diler sravnjuje svoju količinu poena sa količinom na svakom boksu, vrši isplatu dobitnih boksova po koeficijentu 1:1 (osim kombinacije "Black-Jack") i sklanja  žetone sa nedobitnih boksova. Pri jednakoj količini poena kod dilera i igrača ulog se ne isplaćuje i ne uzima.

Najbolja kombinacija je "Black-Jack" – dvije karte, koje su došle u boks iz dijeljenja sa količinom bodova tačno 21. To je obavezno as i bilo koja druga karta u vrijednosti od 10 bodova. "Black-Jack" se isplaćuje 1,5:1 u slučaju dobitka.

Igra se vodi do izlaska falš-karte, koju ustanovljava diler poslije presijecanja špila. Poslije izlaska falš-karte špil se ponovno miješa.

Igrač može uraditi na svojim boksovima u toku igre sljedeće, predviđene pravilima, radnje:

 1. Uzeti na boks bilo koju količinu karata (ako količina bodova ne prelazi 21, na 21  se ne može više uzimati).
 2. Ne uzimati uopšte karte.
 3. Napraviti split, t.j. razdvojiti  karte jednake po broju bodova.

Za to je neophodno da igrač doda ulog, jednak početnom. Djelitelj dijeli karte i vodi igru sa svakim od ustanovljenih boksova. Broj splitova nije ograničen.Poseban slučaj je razdvajanje dvaju asova. 

Split asova – to je razdvajanje dvaju asova.

Ako je igrač odlučio da napravi split asova, onda na svakog asa djelitelj daje samo po jednu kartu. Ako se asovi koji su došli iz dijeljenja ne splituju, tada igrač može na njih nabrati bilo koju količinu karata.

As i karta koja vrijedi 10 poena u splitu se ne računaju kao "Black-Jack".

Uraditi dubl, t.j. udvostručiti ulog na bilo koje dvije karte (osim "Black-Jack-a" i splita asova). Na dubl se daje samo jedna karta.

 

Osiguranje

Ako djelitelj ima as iz dijeljenja, igrač se može osigurati od mogućeg "Black-Jack-a" djelitelja. Iznos osiguranja ne može biti viši od polovine sume svih uloga igrača.

Osiguranje se može uraditi samo prije izlaska prve karte u igru. Ako igrač ima "Black-Jack", a djelitelj asa, onda igrač može uzeti ulog 1:1 (jednak novac) ili produžiti igru po opštim pravilima. Ako igrač ima prekobroj/višak onda se njegov ulog uzima a osiguranje ostaje u igri. Ako djelitelj ima "Black-Jack", onda se osiguranje isplaćuje 2:1, a ako nema osiguranje gubi.

 

Igra nekoliko igrača na jednom boksu

U igri "Black-Jack" dozvoljava se igra nekoliko igrača na jednom boksu.

Pri tome se moraju poštivati tri osnovna uslova:

 1. Opšti iznos "keša", stavljenog na boks (neovisno o broju igrača) ne može biti viši od maksimalnog uloga za boks.
 2. Ulog svakog igrača ne smije biti manji od minimuma za boks.
 3. Sve odluke donosi "domaćin" boksa. Ostali igrači su obavezni da to poštuju.

 

Nagradni ulog 7,7,7

Ako je igraču došla kombinacija "7,7,7" (neovisno o boji), on dobija nagradni ulog u visini početnog uloga, bez obzira na ishod igre i dar od kazina. Ako je po završetku igre boks izgubio, nagradni ulog ostaje kod igrača.