Језици:
 • Српска
 • English
 • Русский

Američki Rulet

American RouletteAmerički rulet se u ovom vidu, u kojem ga mi danas možemo vidjeti, pojavio sredinom 18 vijeka i sve do sada ostaje najpopularnija i najomiljenija igra u kazinima na svim kontinentima.

Sto američkog ruleta sastoji se iz dva dijela: cilindar i  polja za igru. Na bubnju se nalaze brojevi od 0 ("zero") do 36, koji su bez reda raspoređeni.

Pobjednički broj se određuje uz pomoć kuglice koju pušta krupije koji vodi igru.

Isti brojevi se nalaze i na polju za igru. Radi olakšice za sve učesnike u  igri oni su razmješteni po redosljedu. Na polje za igranje odnose se također i kolone, jednostavne šanse i tuce.

Kolona – 12 brojeva, raspoređenih u stupcu.

Svaka jednostavna šansa – to je 18 dobitnih brojeva ("zero" nije uključen ni u jednu od šansi).

 • 1-18 – sve brojeve od 1 do 18 (niske šanse)
 • 19 – 36 – sve brojeve od 19 do 36 (visoke šanse)
 • EVEN – parne šanse
 • ODD – neparne šanse
 • Crveni brojevi
 • Crni brojevi 

Tuce – 12 brojeva, razmještenih na polju za igranje u redosljedu. Prvo tuce – brojevi od 1 do 12, drugo tuce – od 13 do 24, treće tuce – od 25 do 36 zaključno.

 

Ulozi i isplate

Igrač može stavljati (sam ili uz pomoć krupijea) sljedeće uloge na polju za igranje ruleta i dobijati za njih u slučaju dobitka odgovarajuće isplate:

 1. Streight-up –ulog na jedan broj - 35:1 (A)
 2. Split – ulog na 2 broja - 17:1 (B)
 3. Street - ulog na 3 broja - 11:1 (C)
 4. Conner -  ulog na 4 broja - 8:1 (D)
 5. Six-lain - ulog na 6 brojeva - 5:1 (E)
 6. Kolona – 12 brojeva - 2:1 (F)
 7. Tuce – 12 brojeva - 2:1 (G)
 8. Jednostavna šansa – 18 brojeva -1:1 (H)

 

Primjedba

"zero" nije uključen ni u jedan vid jednostavne šanse, pri izlasku "zera" polovina uloga na bilo kojoj jednostavnoj šansi se gubi.

Radi olakšice igraču i održavanja visokog tempa igre postoji mogućnost stavljanja uloga na "serije" i "susjede".

Serija – određeni dio cilindar, koji se prekriva po polju za igranje ustanovljenom količinom žetona (minimalno mogućom za tu količinu brojeva)

Postoje četiri klasične opšteprihvaćene u svim kazinima serije:

 • velika – 9 žetona (17 brojeva),
 • zero-špil – 4 žetona (7 brojeva, ulazi u sastav velike serije)
 • mala – 6 žetona (12 brojeva)
 • orfelin – 5 žetona (8 brojeva)

Susjedi – to je sektor od pet narednih brojeva u slijedu na cilindru (5 žetona). Ulozi na serije i susjede razmještaju se na dopunskom polju. Po želji igrača moguća je igra ulozima na "complete" brojeve. Podrobnije se informacije mogu dobiti od kazino menadžera.

Tok igre

Po pozivu krupijea  igrači lično ili uz pomoć krupijea razmještaju svoje žetone na osnovnom i (ili) dopunskom polju američkog ruleta. Zatim se pušta kuglica. Tri kruga prije pada kuglice krupije objavljuje da je završen prijem uloga. Poslije toga ne stavljaju se ulozi, ne uzimaju se, ne mijenjaju se i ne vraćaju se. Ulozi bez dobitka se spremaju sa stola, a dobitni ulozi se isplaćuju u skladu sa pravilima.

Na stolovim američkog ruleta nalaze se sortirani obojeni žetoni kako bi se pojednostavilo određivanje "svojih" žetona od strane igrača. Obojeni žetoni nemaju striktno određenu nominalnu vrijednost. Svaki igrač može igrati samo jednom bojom i sam izabrati vrijednost jednog žetona. Vrijednost žetona se označava specijalnim markerom.

Na svakom se stolu daje informacija o minimumu i maksimumu za svaki ulog. Igrač, počinjući igru, prihvata pravila i veličinu uloga ćuteći. Po želji gosta krupije ga upoznaje sa pravilima prije početka igre.

Američki rulet se u ovom vidu, u kojem ga mi danas možemo vidjeti, pojavio sredinom 18 vijeka i sve do sada ostaje najpopularnija i najomiljenija igra u kazinima na svim kontinentima.
Sto američkog ruleta sastoji se iz dva dijela: cilindar i  polja za igru. Na bubnju se nalaze brojevi od 0 („zero“) do 36, koji su bez reda raspoređeni.
Pobjednički broj se određuje uz pomoć kuglice koju pušta krupije koji vodi igru.